Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Hlađenje sladovine hladnjakom auta (grijač kabine)
Oseloth Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hlađenje sladovine hladnjakom auta (grijač kabine)
Evo mali eksperiment. Malo da si mislite.

Nekidan sam naletio na post sa pitanjem o hlađenju sa auto hladnjakom. No svi su govorili o tome da se sladovina pušta kroz hladnjak. To baš nema nikakve logike. Ja sam zamislio sustav tako da kroz hladnjak ide voda kao što i inače radi. No da je on uronjen u sladovinu.

Imao sam pri ruci grijač kabine. 17x17.2.5 cm sa dva priljučka 16mm

Taman našao i crijevo tih dimenzia pa rekoh ajmo probati

Vode 10L na 100C
Srednji protok kroz hladnjak

Temperature

100-20C za točno 13min
redom
u stipnjevima po deset kako su na slici sačuvane štopericom.

znači 1. - 90C, 2. - 80C itd.

Evo i slika

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10202647941220572.1073741830.1259122154&type=1&l=fabf4a8b5c

Stavite na stranu da je ovaj hladnjak prljav. Od čistog je bakra sve redom. Ovo je bilo 10L znači za više vode trebao bi biti duplo veći a što veći to brže. Novi ovakvi duplo veći su cca 100kn. Ima svakakvih priključaka. Kompaktno. Efektivno.

Računajući površne dolazim do zaključka da je identične površine kao bakrena cijev 8m 14mm fi.
Što bi reklo da bi duplo veći hladnjak hladio bolje u puno manje prostora nego 16m bakra.
Mišljenja.

Moguća nadogradnja. Staviti jedan ovakav mali prije ulaza u glavni preko vode pune leda. Pa bi ulazna temperatura bila još niža.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Hlađenje sladovine hladnjakom auta (grijač kabine)
ne znam samo kako ovo oprati poslije. kroz plate chiller uvijek možeš pustiti vodu, immersion se lako pere, a ovo ima milion malih rupica gdje bi se uvlačile nečistoće, proteini, hmelj itd... iz sladovine....

također, ne vjerujem da je materijal za varenje/lemljenje food grade, prije će biti da je na bazi olova.

jedina primjena za koju bi ja ovo koristio je ovo što si rekao na kraju, da mi bude sekundarni chiller koji će spustiti temperaturu vode prije ulaza u immersion chiller. ali za to rijetko ima potrebe....

ne bih ovo stavljao u sladovinu. ali to sam samo ja. ne znam možda i griješim, ali ne bih.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Oseloth Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Re: Hlađenje sladovine hladnjakom auta (grijač kabine)
This post was last modified: 27.11.2013, 09:35 by Oseloth.
Prkje bi rekao da će u chilleru ostati neke tekućine ii komadića jer voda prolazi krpz njega. Ovo je samo izvana. Vareni au cinkom srebrom. Ali ne padajte na te priče da se tu nepta otapa. Ako se otopi pet molekula i to možda. Od toga se ne umire. Ljudi piju srebro oksid kao za zdravlje. Hmelj mi je u vrećici a Miniwash čuda čini. Eto testirat ću pa javim
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Mislim da si pretjerao ovaj put. Ako to i zbilja mislis,a ne trolas, moj ljudski i humani savjet svakako je da to nikako ne radis jer materijali od kojih se to pravi nisu namjenjeni prehrani. Kako to obicno i biva, za ovaj vid hobija postoji specijalizirani chiller koji kosta malo vise,ali je bas za tu namjenu. Kod nacina koji spominjes, istina, mozda neces umrijeti taj dan, ali bi kontinuirano koristenje takvog materijala moglo ostaviti latentne posljedice na tvoje zdravlje jer materijale koji nisu deklarirani za koristenje u prehrambene svrhe trebalo bi izbjegavati u sirokom luku. Dakle zato ljudi kuhaju u emajlu i inox-u iako na trzistu postoje veci i jeftiniji pocincani lonci. Tebi na volju sto ces.
Find Odgovori
Oseloth Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Piše gore eksperiment. Pregledom ovog i jednog aluminijskog nema tekućeg vara. Sve je hladni var ili čak kalup.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools