Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Početnik iz Srbije imam nekoliko pitanja :)
Mikibb Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 1
Joined: Nov 2018
Reputation: 0 Location: Srbija
Početnik iz Srbije imam nekoliko pitanja :)
Pozdrav majstori piva, da vam pohvalim forum i sve vas(ne šlihtam se) Smile ! Par godina unazad planiram da napravim svoje pivo, naravno sa osnovnom opremom. Prelistao sam dosta tema na forumu ali i dalje imam nekih nedoumica, tako da se nadam da će mi neko izaći u susret i usmeriti me. 
Prvu turu bih pravio  do 15l, imam 2 lonca sa poklopcem od 20l. Za ukomljavanje sam mislio da koristim demižon ili velike boce(flaše) od vode. Mislio sam da koristim Tetra pelenu za sladovinu, za ukomljavanje  u jednom loncu pa ispirao u drugom i kuvao kasnije u kotlicu napravljenom od pivskog kega na plin. takođe za recept bi prvo probao da radim na forumu je predloženo na više mesta Sierra Nevada Pale Ale klon.
Da napomene da u blizini mene nema nikoga ko pravi domaće pivo.
Pitanja:1. Iz zapadne Srbije sam, ovde su vode sve uglavnom tvrde, nisam u mogućnosti da ispitam kakva je voda, imam u blizini kuće izvor. Takođe u blizini mene ima destilerija rakije i čovek pravi demineralizovanu vodu pa bi mi onda mogao od njega vodu da uzmem. Šta da radim, da li pola vode sa izvora ili česme, i pola demineralizovane iil mogu sve demineralizovanu vodu da stavim za ukomljavanje i kuvanje.
2. Za sirovine kao i hemiju za dezinfekciju sam našao na internetu da ima samo na 'mojepivo' ovde. Za sirovine su na sajtu naveli da oni ne melju slad nego šalju celo zrno, mogu da samelju ako lično kod njih odem(to ću još proveriti da li mogu da mi samelju i pošalju). U slučaju da ne mogu šta mi je činiti kako da sameljem a nemam mlin, imam neku malu vodenicu za pšenicu, ali ona melje kad je kuvano i meko  Smile
Za dezinfekciju sam našao Chemipro San, da li je on kao Star San, piše da je to EU verzija Star Sana. Da li se on koristi isto kao Star san?
3. Ne mogu da nadjem, pre sam video da na forumu ima kao kalkulator kako da izračunam koliko mi sirovine treba za određenu količinu piva?
Eto ukratko, bio bih slobodan da još nešto na samoj temi pitam jer će još biti neki pitanja verovatno.
Sve vas pozdravljam i unapred zahvaljujem na pomoći! Živeli!
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,328
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Početnik iz Srbije imam nekoliko pitanja :)
Najbolje ti je da uzmes neki software u tu svrhu.. Ja koristim beersmith, imas i online verziju.
WWW Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 76
Joined: Nov 2017
Reputation: 0 Location: Tuzla
RE: Početnik iz Srbije imam nekoliko pitanja :)
Pozdrav. Iako dolazi s četiri mjeseca kašnjenja, nadam se da će ti biti od pomoći i da si već skuhao prvu turu Smile

Što se tiče vode, možeš koristiti pola-pola naravno, ali ni u tom slučaju ne znaš tačan sastav vode. Za prvo kuhanje bih ti preporučio da tako pokušaš, a poslije kada budeš htio imati punu kontrolu nad vodom koju koristiš, morat ćeš ili koristiti 100 posto demineralizovanu vodu pa dodavati potrebne sastojke, ili možeš kupovati vodu u marketima (na njima ima tačno izlistan sastav) i onda opet dodavati (ili oduzimati) minerale. Ako koristiš vodu sa česme, obavezno je naspi u neko bure i ostavi preko noći da izađe hlor. Ne pitaj kako znam Smile

Za mljevenje slada moraš nabaviti mlin Smile Ja sam pravio, ali to je tek zajebancija. Corona je mlin koji su mnogi početnici koristili i solidno melje.

Nisam koristio ChemiproSan, nego StarSan, kojeg se 7,93 ml ubaci ua 5 litara destilovane vode. Ako je isti proizvod, pretpostavka je da ide i isti omjer, ali to moraš istražiti dodatno.

Ja koristim BrewFather software, ima i online, ima i aplikacija tako da je jako zgodna za korištenje u svim uslovima.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools