Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Plin
medo Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: Plin
This post was last modified: 01.04.2013, 10:29 by medo.
plamenik kupio u Bingu u Zivinicama, mada imaju oni prodavnice sirom BiH...
39KM, italijanski, 7,5KW
cini mi se bas dobar, dobro je odradio posao sa 55 litara turom, za manje ture znaci jos bolji...
vjerujem da je neki od 10KW jaci i brzi, ali i vuce vise plina... mada ne znam, ja sam kupio napamet pa tada nisam ni gledao kilovate Big Grin

[Image: dsc06379r.jpg]

samo su mi u drugoj prodavnici uvalili losu cijev, plastikaner teski (mada jeftin, 0,5KM po metru)...
tako da ti savjetujem da prije nego sto kupis cijev malo je uzmes u ruku, vidi da je gumena a da ne plastika kao kod ova kod mene,
ove bolje su do 2KM po metru ali naravno mnogo sigurnije.
I ja cu promijeniti moju obavezno.

A sto se tice kuhanja, samo malo oskrini prozor i no sikiriki.
burence

I jos jedna stvar,
obavezno ga postavi na plocice ili stavi neku zastitu ispod dok budes kuhao ...
ni slucajno ne stavljaj na tepih da ne bi morao kupovati novi kao sto moram ja u kuhinji jer mi ga je sprzio plamenik kada sam odvrnuo na najjace u pocetku kuhanja ...
Big Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

zna li neko smijem li plinsku bocu preko zime na niskim temperaturama drzati na balkonu? na -10 i vise na primjer u danima kad je jako hladno. sta se desava sa plinom? sta ako zelim koristiti plin i unesem ga s te temperature na toplo? moram li cekati da se odmrzne pa da ga odmah koristim ili kako? ima li nekih opasnosti?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(30.10.2013, 12:11 )pivska mušica Wrote: zna li neko smijem li plinsku bocu preko zime na niskim temperaturama drzati na balkonu? na -10 i vise na primjer u danima kad je jako hladno. sta se desava sa plinom? sta ako zelim koristiti plin i unesem ga s te temperature na toplo? moram li cekati da se odmrzne pa da ga odmah koristim ili kako? ima li nekih opasnosti?
Možeš ga čuvati na balkonu. Ako je u boci samo propan, onda nemaš problema sa niskim temperaturama. A ako je 35%propan + 65%butan, onda bi na baš niskim temperaturama mogao imati problem, odnosno trebao bi možda malo pričekati, da mu se digne temperatura. Inače nema nikakve opasnosti.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

e super hvala. a ovaj klasični plin koji mi kupujemo u žutim bocama je, pretpostavljam, samo propan?
Find Odgovori
p.Ivo Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 31.10.2013, 01:32 by p.Ivo.
(30.10.2013, 06:49 )pivska mušica Wrote: e super hvala. a ovaj klasični plin koji mi kupujemo u žutim bocama je, pretpostavljam, samo propan?

nije ti to Guru propan , taj plin kod tebe je propan butan i nebi bilo pametno cuvati ga na hladnom balkonu , ako nista unesi ga u kucu dan prije ili par sati da se ugrije prije nego je pocnes koristiti za kuhanje. Kada je niska temperatura i koristi se plin zna se desiti takozvano zaledjivanje i onda se boca mora grijati i muckati . mogao bi se posebno kupiti boca sa propanom za kuhanje zimi .

jos nesto ovi gorijonici se mogu stimati pokraj ventila na njima , tako da se ovaj limeni dio pomjeri tako da vise zraka ulazi ali to radite samo ako vam plin nepravilno gori .

plin je zakon , a najbolji gorijonik je kod @wolfa , nevjerovatnih 61 kW ta se najezis hahahah :graduation-beer-chug:
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

pitanje u vezi plina: u boci imam 4,2 kg plina, ako je vjerovati težini samog tanka koja je napisana markerom na boci. gorionik je jačine 8,5 kW.

planiram turu od 45 litara sa boilom od 90 minuta. prije toga moram ugrijati na temperaturu ukomljavanja 40 l vode i na temperaturu ispiranja 31 l vode. šta mislite može li mi to biti dovoljno ili da kupujem novu bocu? najvjerovatnije ću kuhati kasno po noći tako da ne dolazi u obzir da odem po novu bocu ako mi plina nestane. mogu se slikat.

s druge strane ne baca mi se tih 4,2 kg plina da je odmah mijenjam za novu.

ima li neko na forumu da zna oko toga da baci neki račun
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(23.04.2014, 09:01 )pivska mušica Wrote: pitanje u vezi plina: u boci imam 4,2 kg plina, ako je vjerovati težini samog tanka koja je napisana markerom na boci. gorionik je jačine 8,5 kW.

planiram turu od 45 litara sa boilom od 90 minuta. prije toga moram ugrijati na temperaturu ukomljavanja 40 l vode i na temperaturu ispiranja 31 l vode. šta mislite može li mi to biti dovoljno ili da kupujem novu bocu? najvjerovatnije ću kuhati kasno po noći tako da ne dolazi u obzir da odem po novu bocu ako mi plina nestane. mogu se slikat.

s druge strane ne baca mi se tih 4,2 kg plina da je odmah mijenjam za novu.

ima li neko na forumu da zna oko toga da baci neki račun

Ako je u boci stvarno 4,2kg, onda nemaš brige. Ja sa 10kg plina skuham 10 tura piva od cca 25l, znači, da imaš plina za više od 4 ture, što iznosi oko 100l.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

a i ja tako mislim, ali da pitam, jer ko pita ne skita Smile
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

Evo ti moja racunica, sa punom bocom plina skuham 3 ture piva od 60 litara zajedno sa grijanjem vode za ukomljavanje i ostane mi jos plina u boci za ukomljavanje vode za 4-tu turu. Ako je boca teska 10.8-11.5 kg imas vise nego dovoljno plina za jos jedno kuhanje Zivjeli. Nadam se da sam ti pomogao.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ništa, onda idem s ovim. hvala!
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Ako ti nestane zovi donijet cu ti ja ove svoje koliko ima
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

e super, plan B osiguran Smile
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools