zlimfur
1.100 OG, 10% ABV

|
Inox fermentor
Imam jedan od 35 I jedan od 45. Ovaj veci je sa pipom. Oni ih zovu bacva za salatu.
Imo sam jednu sumnjivu turu I jednu inficiranu u ovom vecem. I sumnjo sam. Poslije se ispostavilo da je kvasac bio inficiran.
Poklopci ne dihtuju, ali ne smeta to. Kad skuham turu, samo odozgo stavim nesto da ko slucajno ne otvori..
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
|
|
|
|
devision
1.020 OG, 1,95% ABV

|
RE: Inox fermentor
Na koju visinu stavljate pipe?
|
|
|
|
svestenik
1.050 OG, 4,91% ABV

|
This post was last modified: 22.11.2018, 09:19 by svestenik.
Tri komada od 60L, kolega mi je navario kroz poklopac inox spiralu iz tocilica za pivo i tobolac za termo sondu. Kroz tu spiralu pumpam glikol iz zamrzivaca i tako odrzavam temperaturu fermentacije.
Oko ruba poklopca stavljam gumu predvidjenu za to, pa fermentori dihtaju. Umjesto gume, moze se koristiti i providna kuhinjska folija. Naravno, ako zadihtate fermentor, morate napraviti rupu za vrenjacu na poklopcu  .
Originalne slavine koje dodju sa ovim buricima nisu od inoxa, pa sam ih zamijenio mini ventilima od inoxa narucenim sa ebay-a.
|
|
|
|
MagarACDC
1.030 OG, 2,93% ABV

|
(22.11.2018, 09:15 )svestenik Wrote: Tri komada od 60L, kolega mi je navario kroz poklopac inox spiralu iz tocilica za pivo i tobolac za termo sondu. Kroz tu spiralu pumpam glikol iz zamrzivaca i tako odrzavam temperaturu fermentacije.
Oko ruba poklopca stavljam gumu predvidjenu za to, pa fermentori dihtaju. Umjesto gume, moze se koristiti i providna kuhinjska folija. Naravno, ako zadihtate fermentor, morate napraviti rupu za vrenjacu na poklopcu .
Originalne slavine koje dodju sa ovim buricima nisu od inoxa, pa sam ih zamijenio mini ventilima od inoxa narucenim sa ebay-a.
Imas li mozda neku fotku fermentora, to rijesenje sa gumom me najvise interesuje
|
|
|
|
svestenik
1.050 OG, 4,91% ABV

|
This post was last modified: 22.11.2018, 01:57 by svestenik.
To je inace predvidjeni metod zaptivanja ovakvih posuda. Koristi se u vinarstvu najvise.
Ja sam gumu kupio na vinarskom odjelu Bauhausa u Zagrebu, oni to nude uz svoje posude ovakvog tipa.
To izgleda ovako:
Link
U potpunosti pokrije rub poklopca. Istu funkciju dobijes i sa onom providnom stretch folijom kuhinjskom.
Sliku gume u upotrebi nemam, ima na ovoj slici iza fermentora u gornjem desnom uglu:
|
|
|
|
ipejasinovic
1.020 OG, 1,95% ABV

|
Ja imam 20L antifriza u tom malom donjem zamrzivaču na -5, ali od jednog fermentora, samo da skine jedan stepen, dobro podigne temperaturu antifriza, tipa na +5. Kod mene je mala kockasta pumpa za akvarijum, ali se pati. Zato sam sad uzeo neke malo bolje, 600L/h, ali nisam još instalirao. Čekam dan pakovanja, pa da to razvalim sve.
|
|
|
|