![]() |
|
Plin - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Oprema i sanitacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Thread: Plin (/showthread.php?tid=321) |
Plin - elektropionir - 25.03.2013 Trebao bih pod hitno na plin preci da kuham. Ubi me sporet ![]() Posto sam laik al u bukvalnom smislu interesuje me par stvari: Koji je najbolji uzeti? Kako ide setup kod plina? Mislim da sam uspio naci bocu (dzaba) a vidio sam u FIS.u da ima 20KM plinsko kolo ili kako se vec zove. Da li ima neka odredjena jacina, kvaliteta, na sta da obratim pozornost kod kupovine? Mislio sam iz kuhinje migrirati na mali zatvoreni balkon (prozori se otvaraju) ili cak u podrum ako uspijem nesto izvesti. Da li je to ok zbog trovanja i sl.? Koliko je bolje uopste prelaziti na ovaj sistem? Koliko moze boca biti za nekih 50litara? Volio bih da ovdje prodiskutujete. Vidio sam kod Iluminated.a kako to super izgleda sa nekim regulatorim i sl.
RE: Plin - gajba - 25.03.2013 Ja koristim obicne plinske boce na koje nakacim plamenik. Crijevo izmedju boce i plamenika treba da ima regulator. Zavisno koju bocu koristis takav i regulator kupis, zavisi od pritiska. Trebas da obratis paznju da prostorija bude prozracna, da se ne bi otrovao ali opet ako ti nije prozracno ne bi nista ni vidio od isparavanja posle 1h kuvanja ![]() Evo kako izgleda otprilike: ![]()
RE: Plin - illuminated - 25.03.2013 (25.03.2013, 02:39 )Sanjin Wrote: Trebao bih pod hitno na plin preci da kuham. Ubi me sporet nema tu puno mudrosti. treba ti boca, crijevo za plin, regulator pritiska, koji tipicno spusta na 50mbar. to je standardna oprema i dobices to moda i gratis od ovih sto boce prodaju i dostavljaju. Parametri gorionika su: SNAGA , proracunaj kilowatte, tehnicar si, pa vidi kolko mu treba da ugrije tvoj kazan. Orijentisi se prema tome da 10kW je mjera za 100litarski kazan. Moze on i vise litara, ali ovo je komforna varijanta, da ga rasturi ... Gorionik od 10kW trosi 550gr gasa na sat, na 50mbar (tako nesto). Skontaj koliko ce ti trajati boca od 20kg. Sto se tice opreme gorionika tu mozes da imas jos: -piezo upaljac, -zastita kod gasenje plamena (nikad se nezna kad ce vjetar ugasit plamen) Ovo je uglavnom opcionalno. Topla preporuka za oboje, jer s tim bi TEORETSKI mogao kuhati i u stanu. RE: Plin - pivska mušica - 25.03.2013 ja sam zadnje četiri ture skuhao na plin i moram reći da sam preporođen. sve ide puno, puno brže i jednostavnije. evo samo primjer jedan - ako se desi da krene pivo da kipi na primjer, ako na struju kuhaš, gotovo ti je, nema šanse da ćeš bilo čime spriječiti da ti pokipi. da mičeš sa struje 30 ili 50 litara vrele sladovine baš i nije najpametnije. znači samo sjedi i gledaj i plači. plin samo ukineš i to je to. što se sigurnosti tiče, ispod prozora sam sve instalirao i malo je odškirnut prozor i to je to. ovaj regulator koji imam na slici je 30 mbar i mislio sam da će to biti problem, međutim ovo ide jako brzo i ne mislim mijenjati regulator. gorionik je snage 8 kW. jedino što su ošmirglani datumi proizvodnje i atesta na boci i ponovo prekucani. ova boca sa slike je godište 86 najmlađa tamo gdje sam kupovao. plin je odličan i ja bih ga davno počeo koristiti ali me bilo pravo strah, kako monoksida, tako i svega toga. mrzim plin. mrzim kad znam da ga ima u susjednoj zgradi, a kamoli tu kod mene u stanu. mrzim auta na plin. mrzim upaljače. ali nakon konsultacija sa psihologom nekako sam se izborio ![]() RE: Plin - djulba - 25.03.2013 I ja se bojim plina. A ne smijem otići ni psihologu kontam može mi nać svašta nešto. Zato kuham Z drvima
RE: Plin - gajba - 25.03.2013 Ne znam, koristim plin veoma dugo i nikad nisam imao problema. Ne kupovati regulatore od kineza i dobro provjeriti da je sve zategnuto.. to je sve sto treba. Ako se nesto nekome desi vise je zbog nepaznje nego zbog defektne boce ili plamenika. Isto tako se neko moze povrijediti i na struji. Samo oprezno sta god radili. Ja sam se posjekao na crijevu od vodokotlica ali ne odustajem
RE: Plin - pivska mušica - 26.03.2013 u svakom slučaju, ako kuhate na plin u zatvorenom prostoru, mislim da ne bi bilo zgoreg da ovo pročitate, za svaki slučaj. http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/15946/nezeljeni-gost-ugljicni-monoksid.html ključna je provjetrenost prostorije i dovoljna količina svježeg zraka da bi se omogućilo pravilno izgaranje. od ovoga se odapne u sekundi. nema miris, okus, boju i nemoguće ga je prepoznati. u principu ako je plamen plave boje nema brige jer se radi o zanemarivim količinama CO, međutim problem je što mi pivo nekad kuhamo satima i ta zanemariva količina nakon par sati odgaranja u malom i nedovoljno provjetrenom prostoru, može postati smrtonosna. RE: Plin - zis - 26.03.2013 Dobar ti plamenik, koliko je kostao. I one gajbe si spario po boji samo tako.
RE: Plin - pivska mušica - 26.03.2013 plamenik je zvijer stvarno. koštao je oko 80 KM zajedno sa crijevom i regulatorom. ima u njemu šest kila....
RE: Plin - pivska mušica - 29.03.2013 samo jedna informacija, danas sam vidio odlične plinske gorionike talijanske proizvodnje jačine 7,5 kW sa atestom i garancijom za 45 KM u prodavnici 'Iskra' ulica Niže Banje (prije pijace markale) u sarajevu. pa eto ko je imao namjeru da kupuje gorionik neka tamo pogleda. pregledao sam sve i moram reći da sam se zeznuo kad sam kupio ovaj svoj za 65 KM, kako radi love tako i radi kvalitete, jer ovaj talijanski mi se čini puno kvalitetniji. RE: Plin - gajba - 30.03.2013 Zis ti si blizu plinare Liqui-Ivex Žabljak. Tu sam ja uzeo plamenik (takodje italijanski) veoma dobrog kvaliteta. Cini mi se da je bio 40KM, dok je "kopija" istog tog na pijaci oko 30. Ali vidi se da je kvalitetniji, posto radim i s jednim i drugim. Samo sto kad sam ja kupovao ostao samo jedan i radnik kaze da nije siguran da li ce vise nabavljati. Ali ako ti treba i ako si usput pogledaj... RE: Plin - zis - 30.03.2013 (30.03.2013, 09:25 )gajba Wrote: Zis ti si blizu plinare Liqui-Ivex Žabljak. Tu sam ja uzeo plamenik (takodje italijanski) veoma dobrog kvaliteta. Cini mi se da je bio 40KM, dok je "kopija" istog tog na pijaci oko 30. Ali vidi se da je kvalitetniji, posto radim i s jednim i drugim. Samo sto kad sam ja kupovao ostao samo jedan i radnik kaze da nije siguran da li ce vise nabavljati. Ali ako ti treba i ako si usput pogledaj... Kupio kod njih oba plamenika 7,5 Kw, cijena cini mi se 34 ili 36 KM. |