Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


HERMS
zlimfur Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,259
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 49 zahvala u 49 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: HERMS
(10.10.2019 04:28 )PejaPivopija Wrote:  
(09.10.2019 09:01 )prokrustMd Wrote:  Mozes li slikati brze spojnice?
Vec neko vrijeme ganjam ovde u BiH ali ne mogu naci.

Nisam siguran da ove spojnice imaju u BiH, vjerujem da kolege koji se duže bave ovim sportom imaju više informacija pa nek pišu.. evo slike.

ovo su camlock spojnice. tesko ih je kod nas udesiti. mozes sa ove brewpi stranice ili sa aliexpress-a gdje su znatno jeftinije.
WWW Find Odgovori
PejaPivopija Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 46
Joined: Jun 2018
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: HERMS
This post was last modified: 11.10.2019 04:57 by PejaPivopija.
Dužan sam vam izvinjenje zbog pogrešnog navoda, naime, prorezi na lažnom dnu nisu 2mm već 1,5mm. J..ga davno sam ovo radio. Ali da se iskupim, prilažem nacrt lažnog dna.

Pozz

Evo i nekoliko napomena (savjeta) vezanih za kontrolnu tablu. Uglavnom je sve napisano na forumu ali nije za odmet podsjetiti se. Veoma je važno voditi računa o svojoj sigurnosti i o sigurnosti instalacije u prostoru u kome kuhate.

Dakle, radi se o otvorenom limu, vodi, mokrom prostoru i sl. Kontrolna tabla i lonci u kojima kuhate moraju biti dobro uzemljeni. Preporuka je da ko u prostoru u kome kuha (kuća, stan, hala) nema ugrađenu FiDe sklopku istu postavi u kontrolnu tablu. Samo ona može spasiti život u slučaju spoja. Napomena: mnogi prostori nemaju adekvatno uzemljenje nego je isto nulovano. U ovom slučaju fidovka neće raditi tj. uvijek će izbacivati.

Dalje, ja sam na kutiju postavio gljivu za slučaj opasnosti. Nisam to uradio iz razloga da nabudžim kutiju nego da omogućim da u slučaju opasnosti bilo ko, ko je prisutan u prostoriji gdje kuham, može isključiti struju u kutiji pritiskom na taster. Za ovo je potrebna gljiva (onaj crveni taster na kutiji) i kontakter koji prekida struju u slučaju korišćenja gljive.

Dalje, važno je obratiti pažnju na instalaciju kuće. Vidim mnoge kolege pišu: ja ću staviti dva grijača od po 5 KW i sl. a instalacija na kući ne može podnijeti pretpostavljenu snagu grijača. Dakle, izgore kuća a u najboljem slučaju lagano će se topiti instalacija pa opet izgore kuća. Mora se voditi računa o tome koliku snagu grijača može podnijeti instalacija u prostoru u kom kuhamo.

Takođe, ako je struja trofazna tada treba uraditi optimizaciju potrošnje po fazama. Dakle poželjno je rasporediti potrošače (grijače, pumpe, ..) po fazama i pri tome voditi računa da se faze ravnomijerno opterete kao i da to opterećenje odgovara procesu koji ste zamislili. Pogotovo na HERMS-u ako neko misli raditi više sarži istovremeno mora voditi računa o raspodjeli snage po fazama (ne može istovremeno staviti na istu fazu grijače od HLT i BK koji će istovremeno raditi). Možda neko može ali vjerovatno u prostoru ima kablove veoma velikog presjeka (industrijske).

Dakle moj zaključak je sljedeći, potrebno je uskladiti amperažu kontrolne table sa instalacijom u prostoru u kom kuhate, voditi računa o sigurnosti i piti mnogo piva da ne dehidriramo.

Izvinjavam se na dužem postu.

Pozz


Attached File(s) Thumbnail(s)
       
Find Odgovori
PejaPivopija Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 46
Joined: Jun 2018
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: HERMS
Evo ja bih da na neki način završim predstavljanje mog HERMS-a i da ostavim kolegama mogućnost da dodaju eventualne sugestije, kritike i prijedloge za unapređenje predstavljenog rješenja.

Takođe ovom prilikom se zahvaljujem svim kolegama koji su ranije postavili teme o HERMS-u na čijim iskustvima i savjetima sam ja radio moj HERMS.

Napomenuo bih još par stvari koji se tiču kontrolne table. Naime, HERMS obično opslužuju dvije pumpe, jedna je za recirkulaciju i pretakanja sladovine a druga za vodu. Pumpu za recirkulaciju sladovine obično kontroliše jedan PID (kontroler temperature). U mom slučaju taj PID se pali grebenastom sklopkom koja ima dva radna položaja 1- PID kontroliše pumpu, 2- ručna kontrola pumpe. Ova mogućnost ručne kontrole pumpe je veoma važna kako bih mogao pretakati sladovinu iz jedne posude u drugu a da zaobiđem PID. Ovo se naravno može i automatizovati određenim tajmerima ali...to je za mene viša matematika. Dakle, ne zaboraviti ručnu kontrolu!
Duga stvar koju bih napomenuo je da grijači u HLT i BK bi trebali biti jednake snage, naravno jačina grijača zavisi od veličine posuda i kvaliteta električnih instalacija. U HLT-u PID kontroliše grijač koji je manje snage (2,8KW). Postoje razlozi zašto sam napravio takvo rješenje. Slabiji grijač nakon zagrijavanja vode na željenu temperaturu dovoljan je za održavanje temperature ukomljavanja, povlači manje struje, ne pregrijava sladovinu u spirali unutar HLT i sl.

Uuuhh što sam dosadan!!! Laku noć!
Find Odgovori
Dola Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 46
Joined: Nov 2018
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Teslic
RE: HERMS
Na prvu loptu sam odustao od HERMS i kupio za 1200 KM Brew Monk 45 litarski sistem. Za 6 sati rada napravim 2 ture piva. Uz pravila high gravity brewing to moze biti i citavih 100 litara piva. Dodao sam obicno plinsko kuhalo sa inox pivskom bacvom od 50 litara.
Find OdgovoriForum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools